Purpose fuels passion: СИЛВИЯ КАНИН

Днес поставям началото на нова рубрика в блога, за която се вълнувам изключително много! Трябва да призная, че от доста време съм обмисляла идеята да взимам кратки интервюта на хора, които ме вдъхновяват по някакъв начин и да ги качвам тук, но никога не взимах идеята напълно на сериозно.

Но това беше докато не ми се наложи да действам по-креативно за една от задачите, които са ни задали в университета. И така след едно взето интервю осъзнах, че ми е колкото интересно, толкова и полезно да чуя историята на хора, които ме вдъхновяват с това, което правят.

По този начин се роди тази рубрика: Purpose fuels passion. Или по друг начин казано- тук ще ви разказвам за хора, чиято страст е писането, фотографията, модата или козметиката и са успяли да намерят начин как да държат този огън у себе си жив. Защото ако човек няма цел, в чието постигане най-важна роля да играе именно страстта му, то любовта към даденото нещо, ще угасне малко по малко.




В първата статия ще ви представя Силвия Канин - главната редакторка на списание GRAZIA. За мен тя е първият човек, който ми подаде ръка в мечтата ми да пиша в някое списание. Тя ме вдъхновява не само с факта, че е само на 27 години и вече е успяла да се изкачи по стълбичката, но и с желанието и любовта, които влага във всяка една написана статия.

От колко години работиш в списание Grazia?
Работя в списанието от вече 7 дълги, но много приятни години.

Именно работата в списание ли е била мечтаната ти работа? Ако да - защо, ако не- за какво мечтаеше?
Още от ученическите си години в Бургас нонстоп купувах списания. Тогава те бяха много повече от сега. Отделях от джобните, за да имам абсолютно всяко, така че... спокойно мога да кажа, че това съм искала да правя още от дете.

Какви са плюсовете и минусите на това да работиш в списание?
Плюсът, според мен, на първо място е това, че темпото е лежерно и напрежението не е много, за разлика от работа в сайт или всекидневник. Другото най-хубаво е, че когато правиш лайфстайл списание задължително трябва да имаш страст към тази тематика, тоест никога не усещаш това, което правиш като много тежка работа за теб, защото искрено те вълнува. Минус със сигурност е това, че списанието, особено месечното издание, никога не е напълно актуално. Определен брой дни се работи по него, после определен брой дни се чака да бъде напечатано и за това време много от материалите вътре губят давност.

Колко време ти отне да стигнеш до позицията на главен-редактор?
При мен това се случи за 7 години. В GRAZIA започнах като стажант и малко по-малко се изкачих по стълбичката. Винаги съм казвала, че добър професионализъм не стига, трябват и добри хора, които да ти дадат ръка, а при мен такива имаше. До ден днешен съм близка приятелка с главната редакторка, която ме взе на стаж и която после "завеща" поста си на мен. Правилното място, с правилните хора, в правилното време е част от формулата, която ми е помогнала в професионален план. И много работа, разбира се. :)

Кое е най-трудното нещо за теб в професията?
Най-трудно е да виждаш как хартията на някакво ниво изживява живота си. Аз съм традиционалист, обичам сайтовете, но за мен романтиката се крие в отгърнатите страници. Точно заради инвазията на информацията на един клик разстояние печатните медии се справят много трудно, с все по-малки екипи и все по-голяма оптимизация на бюджети, което безспорно води до не толкова добри продукти.

В кое списание/вестник ти беше първата работа?
Първата ми работа беше отново стаж. Помагах на ивент екипа на вестник Пари. 
 
Какво намираш за вдъхновяващо?
Най-важно - хората около мен. Обграждам се с такива, които са източник на енергия и идеи. След това идва ред на пътуванията. Искрено вярвам, че за да правиш лайфстайл списание/сайт/блог/предаване трябва да  пътуваш и да си отворен към различните места, хора и култури. Любопитството винаги е водещо към вдъхновението.

Кое е любимото ти списание? Защо?
Британското издание на Vogue все повече ми харесва. Любимо е много силна дума, но да кажем, че GRAZIA Франция и GRAZIA Англия са много близо до темите, които ме вълнуват, поднесени са с усещане за лекота, а и двете излизат всяка седмица, което ги прави много по-динамични от всяко месечно списание.

Коя е темата, за която най-много обичаш да пишеш и защо?
Най-много обичам да пиша за жени, които носят особен заряд в себе си, жени със силна история, която от някои може да се възприеме дори като малко тъжна, такива които имат социално послание и кауза зад, която застават, за да променят средата около себе си, а защо не и целия свят.

Какъв съвет би дала на бъдещите журналисти?
Бих им казала, че успех не идва за ден. Във времето на интернет заблудите, където всеки е известен и всеки има последователи, ми се струва, че все повече млади хора мислят, че могат да стигнат от точка А до точка Б с щракване на пръстите. Трябва много да се работи и да не се отказва работа. Също така бих им препоръчала да имат адекватен поглед за бранша, в който искат да се развиват, да знаят какво може и какво не може да им даде.


Смятам че е много мотивиращо да чуеш чуждата история за успех и се надявам и на вас да ви е интересна тази нова рубрика колкото и на мен самата. Можете да ми пишете долу в коментарите какво мислите или да ме потърсите в инстаграм или фейсбук, защото обратната връзка е важна за мен:) 





Comments

Popular Posts