Наръчник за здравословен живот





Здравословен начин на живот - тема, която става все по-нашумяла в последно време. Всеки вече търси начини да живее по-здравословно и да се грижи за себе си.
Е, определено харесвам тази тенденция и е нещо, което се старая да се превърне в постоянен начин на живот, а не просто период. Затова днес реших да споделя с вас няколко стъпки към по-здравословно съществуване.


1. Пийте вода. Няма как да не започна с това златно правило, което чувате отвсякъде. Водата всъщност е магична течност, която без да съзнавате ви помага да се чувствате в пъти по-добре. Така че - не я забравяйте !

2. Движете се. Това е второто златно правило, което никъде не пропускат да споменат - затова и аз няма как да го изпусна. Дори да вървите пеша е достатъчно движение, пък да не говорим от чудотворните сили на половин-един час дневно, отделени за някакво по-сериозно спортуване!

3. Не пропускайте закуската. Тя е най-важното хранене за деня и дали ще хапнете нещо малко или ще е най-голямото ви хранене за деня - не трябва да създавате навика да не закусвате. Начинът, по който започвате деня си е на 100% показателен за това какъв ще бъде остатъкът от него. Така че станете рано, направете си закуска и се пригответе за ползотворен ден.

4. Заобиколете се с истински и позитивни хора. Здравето не е само физическо, даже според мен - по-важно е психическото и духовното ни състояние. Много е важно с какви хора се обграждаме и по какъв начин ни влияят те. Трябва да намерим приятелите, които ще ни подкрепят и ще ни мотивират да се развиваме в правилната посока. Трябва да внимаваме за така наречените toxic people, защото много лесно без да се усетим може да ги допуснем в живота си, а това наистина ще съсипе здравето ни в един момент.

5. Правете нещото, което държи пламъкът у вас жив. Дали това нещо ще е спорт, изкуство или нещо друго - всеки човек има страст, която трябва да открие. Няма нищо по-здравословно за душата от това да поддържаш тази своя страст. Именно тя е следствие на мотивация или вдъхновение и ни кара да се чувстваме истински живи.

6. Прекарвайте време сами. Това време го  посветете на нещата, които обичате и се вгледайте в себе си. Опитайте да се оцените сами, да се опознаете, да осъзнаете какви са целите и мечтите ви. Всеки човек има нужда от малко време прекарано сам със себе си и въпреки че понякога не намираме време за това, то е необходимо, за да се чувстваме пълноценно.

7. Учете се. За да се чувстваме добре, трябва постоянно да попиваме от света около нас. Има толкова неща, които не знаем и е истинска храна за душата да научаваме нова информация. Затова не спирайте да се интересувате от заобикалящия ви свят и се стремете всеки ден да научавате по нещо ново.

8. Полагайте грижи за себе си. Хранете се с качествена храна не защото “трябва”, а защото ще се отрази добре на тялото ви, на вас самите.

9. Намерете своя баланс. Нищо не е хубаво, когато е крайно. Не прекалявайте с тренировките, с подбора на храна или с поддържането на дадено тегло. Когато се обсебим от дадено нещо - то се превръща в точно обратното на здравословно.

10. Обичайте се. Насочете енергията си в това да се научите да се обичате каквито сте, а не толкова в това да се променяте. Човек успява да намери хармония в живота си, когато успее да живее в хармония със самия себе си.


Comments

  1. Прекрасен и вдъхновяващият пост! Никога не ме разочароваш с избраните теми! 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Нямаш идея колко много означава да чуя това! Обратната връзка е важна <3

      Delete

Post a Comment

Popular Posts